Vi bullit
“El meu primer record del món de vi és el vi bullit de Can Prats.” Maite Esteve
Dissabte 11 de setembre, diada de Catalunya, vam celebrar la nostra pròpia festa del vi bullit.
Una tradició que fa un parell d’anys vam decidir recuperar i seguir-la tal i com feien els nostres avantpassats.
Eguany, divendres 10 de setembre vam collir xarel·lo biodinàmic de la vinya Clot del Roure. L’endemà, dissabte al matí, ben d’hora, vam bullir – durant unes 7 hores -, en foc de llenya, el most del raïm per concentrar-ne els seus sucres i fer-ne un vi dolç, que envellirà 7 anys en barrica.
Però, sabeu què és exactament el vi bullit?
El vi bullit, o “vimblanc” és una forma d’elaboració de vi dolç molt antiga, gairebé́ perduda – ara en procés de recuperació́ – que s’elaborava a les masies.
Així, recuperant tradicions familiars passades, les 4 famílies de Vins el Cep, vam decidir recuperar la tradició del vi bullit, que s’havia mantingut durant generacions amb calderes centenàries de les nostres masies. 4 calderes, 1 per família i masia.
Es tracta d’un vi que s’elabora escalfant el most del raïm per perdre’n part de l’aigua, aconseguint així concentrar més els sucres que per naturalesa es troben a la polpa del raïm. El seu procés és molt lent ja que, s’ha de remenar de tant en tant En aquest moment clau es decideix la quantitat de sucre que estarà present al vi, controlant el temps d’ebullició per regular l’evaporació́ d’aigua.
Un cop reduït el most quasi a la meitat del volum, es deixa refredar i s’hi afegeix most fresc fins a omplir la bota, en la que utilitzant el mètode ancestral d’envelliment sobre solera, comença la fermentació que s’aturarà de forma natural i que deixarà el vi dolç començant l’envelliment.
El vi envellirà en bota durant 7 anys.
Seguirem elaborant vi bullit a les nostres masies i mantenint viva aquesta tradició!